Rosévin til folket

En lettere humoristisk sætning lyder: “Man har hvidvin, og man har rødvin, og hvis man blander de to ting sammen, så får man en rosévin!”

Sætningen er ment som, at farven på en rosévin nogenlunde kan ligne farven, hvis man blandede rødvin med hvidvin, og selvom det faktisk er en afart af rosévin at blande rødvin og hvidvin, så bliver sætningen ofte brugt med et glimt i øjet af folk, der ikke har den store forstand på vin.

Og det gør sådan set ikke noget, for vores postulat er, at man ikke behøver være en stor kender for at kunne nyde et godt glas vin, blandt andet rosevin.

Vin er generelt gået hen og blevet en integreret del af den danske kultur, og selvom vi har svært ved at dyrke vin herhjemme, så går vi højt op i at vælge den rigtige vin til den rigtige anledning og forstå processen med at lave en god vin.

Nogle mennesker vil selvfølgelig gøre det til en kunstart at drikke og nyde vin på bestemt form og etikette, men siden alle mennesker har adgang til vin i mange forskellige afarter og faconer i butikker landet over, er vin ikke forbeholdt de eksklusive, men hele folket.

Det samme gælder rosévin, der bliver lavet på røde druer, som man også laver rødvin med. Forskellen ved de to fremstillingsprocesser er, at man ved rosévin fjerner skallerne kort tid efter, gæringsprocessen er begyndt, så den røde farve ikke bliver lige så fremtrædende, hvilket kommer af garvesyren.

Et godt glas rosévin er at finde i forsamlinger, der skal nyde noget koldt at drikke i de varme stunder, hvorfor det ofte er den foretrukne vin at drikke de rigtig varme sommer-eftermiddage.

Man kan også bruge rosévin til aperitif, Hors d’œuvre eller en anden lille velkomstspise eller som drikkelse til en passende, sød dessert.